Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2012 11:39 - МИТЪТ ЗА ПОСЛАВЯНЧВАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕ
Автор: virtualna1biblioteca Категория: Хоби   
Прочетен: 3324 Коментари: 2 Гласове:
16



   МИТЪТ ЗА ПОСЛАВЯНЧВАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕ

 Копирано от блога на Спароток , за да не изчезне написаното от него !

                               image

 

Българският  език е определен от лингвистите като принадлежащ към славянската езикова група и притежаващ особености, чийто произход се крие може би в речта на най-древните обитатели на нашите земи- траките. По отношение на старобългарския ( от времето на Аспарух) трябва да се отбележи, че повечето от нашите академици го характеризират като турански или памирски. Фактът, че днес ние говорим език родствен със славянските се обяснява с теорията, че старите българи се били пославянчили през IX-ти век. Смята се, че старите българи са  забравили езика си понеже вземали славянски жени, които учели децата на своя език и така  и в продължение на век – два древнобългарския език се стопил в славянския. Подобно твърдение е доста нaивно. Нека предположим за момент, че старите българи нямат общ произход със славяните, че не са коренно население, а азиатци. Българите обаче без жени ли са дошли от отвъд Дунава, само мъже? Щом българинът е вземал славянка за жена, какво е пречело на славянина да си вземе българка, която да научи децата на български?

 

Теорията за туранския и памирски произход на старобългарския език също е несъстоятелна. Според учени като Златарски и Симеонов нашите деди са били турански народ, който е дошъл от Средна Азия. В работите на тези академици са положени неимоверни усилия древния български език да се изкара от алтайски произход. Няма да се спирам на лингвистичната акробатика и невероятните манипулации приложени от горе споменатите изследователи, няма и нужда. Достатъчно е да се поясни, че туранските народи имат не-европейски черти: те са предимно доликоцефали със сравнително тъмна кожа, тесни очи, нисък ръст. Българите от друга страна са определени като европеидни брахоцефали със среден и висок ръст, с по-светла кожа от азиатските народи, т.е. ние не само се отличаваме коренно от туранците, но и сме в една и съща расова група както и останалите славянски народи. Това е установено от проф. М. Попов още през 30-те години на миналия век. Изследвани са били хиляди наши сънародници, като са правени съпоставки и с данните от старобългарските погребения. Щом не сме туранци по произход, то няма и как древния език на дедите ни да е бил турански...Да не забравяме и важната подробност, че в Именника на българските князе ( неправилно наричан Именик на българските ханове) не се споменава и дума за някакъв източен произход. В такъв важен документ би трябвало да се спомене пра-Pодината, ако тя не е България.

 

Един наш известен изследовател - Петър Добрев отрича туранското  потекло на старите българи, но пък свързва често дедите ни с другите азиатски народи на Бактрия. Тази държава се е простирала върху територията на днешен Афганистан. Езикът на бактрийците е слабо документиран, но все пак има данни за него. Понеже Добрев не дава информация за бактрийския, тук предлагаме сравнителна таблица с английски, бактрийски, български и словенски.

 

АНГЛИЙСКИ БАКТРИЙСКИ БЪЛГАРСКИ СЛОВЕНСКИ
I -АЙ АЗО АЗ ЯЗ
god -ГОД БАГО БОГ БОГ, БАГА
hundred-ХЪНДРИД САДО СТО (СЪТО) СТО
this- ДИС ЕИТА ЕТО TA
tongue-ТОНГ ЕСУАГО ЕЗИК ЙЕЗИК

 

Разглеждайки тези четири езика виждаме, че с изключение на английския те са забележително близки един до друг. Българския прилича много на бактрийския,  но същото може да се каже и за словенския, който е безспорно славянски език.Дори някакво българско племе да е обитавало тази азиатска страна преди 2000 години, то езикът на  мигриралите в древността наши братя е бил славянски.

Казваме мигрирали защото изкуствената черепна деформация на бактрийците и тамгите им нямат произход в Средна Азиа, а в Източна Европа и са били познати на траките. За съжаление тази информация е премълчавана досега.

 

Тук е нужно и едно друто пояснение. Наши и чужди историци твърдят, че българите били войнствени номади, а славяните миролюбиви земеделци, т.е коренно различни народи. Древните исторически извори обаче дават съвсем друга информация. Херодот нарича гетите най-справедливите и най-войнствените от всички траки. Страбон обяснява, че гетите са роднини на тракийските народи, живеещи на юг от Стара Планина. Като най-близки роднини на гетите са определени мизите, с които гетите се били смесили и говорели един и същ език. По-късни автори като Теофилакт Симоката и Амиан Марцелин свидетелстват, че славяни е новото название на гетите. Лъв Дякон, Димитър Хоматиан, Никита Хониат, Йоан Кантакузин и др. наричат българите мизи, а България – страната на мизите. На картата на Св. Йероним България е наречена Мизия. Това показва, че от IV-ти до XIV-ти век ( едно хилядолетие) южните ни съседи са отъждествявали дедите ни с едно от най- могъщите тракийски племена- мизите.

Знаем обаче, че мизи и гети спадат към една и съща общност – тракийската, също и, че говорят един и същ език. Свидетелствата на старите автори показват, че славяни е по-новото име на гетите, а българи по-новото име на мизите. Антропологията пък определя недвусмислено българите като славянски народ.

 

Пълна загадка е откъде нашите учени са взели данни, че българи и славяни са различни народи?

 

 



Тагове:   българите,   спароток,


Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. inel379 - Чета го редовно.
13.02.2012 16:46
И научавам много!
Неизчерпаем извор!
цитирай
2. ckarlet - Трудът му е изключително важен за ...
24.03.2012 21:48
Трудът му е изключително важен за българския народ! Харесвам го и не пропускам постинг публикуван от него!
Поздрави за избора!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: virtualna1biblioteca
Категория: Изкуство
Прочетен: 321517
Постинги: 95
Коментари: 287
Гласове: 4192
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930